Kommentti

Suur Muna - virolaisideointia tyypillisimmillään

Postimees-lehden Arter-viikonloppuliitteessä haastateltiin lauantaina 16.7.2016 virolaista it-alan vaikuttajaa Linnar Viikiä

Viik perheineen on perustanut Etelä-Viroon, Haanjaan, paikan nimeltä "Nutitöökeskus Suur Muna", suomeksi suunnilleen "älytyökeskus Suuri Muna". 

Suureen munaan liittyvän hekottelun voi jättää heti. Nimi tulee vain siitä, että lähellä sijaitsee Viron korkein kohta, Suur Munamägi

Suur Muna on oikeastaan kahvila, jonne voi tulla tekemään töitä. Nettiyhteydessä on kaistaa varmasti riittävästi. Pieni elokuvateatterikin Suuressa Munassa on. Kahvilaan isäntäväki ottaa vain tuotteita ja raaka-aineita, jotka ovat peräisin 15 kilometrin säteeltä Suuresta Munasta. 

Arterin juttua ja Viikin ajatuksia lukiessa tulee olo, että tekstissä on tiiviisti se, mikä on tyypillistä virolaista. Jos päähän tulee pöhkö idea, se kannattaa tehdä heti, ennen kuin tulee katumapäälle (kuten älytyökeskus keskelle, noh, ei juuri mitään tai diskon rakentaminen vessaan).

Viik myös korostaa vahvasti ideoiden jakamista. Omaan ideaan ei saa jäädä itsekseen kellumaan, vaan se tulee jakaa. Siten löytää ihmisiä, jotka antavat palautetta ideasta ja jalostavat sitä eteenpäin.  

Viikin mielestä Virossa on kannattavaa tuottaa vähän, mutta asioita, jotka ovat aivan uusia ja uniikkeja. Pienessä valtiossa ei ole mitään mahdollisuutta massatuotantoon.

Niinpä Haanjassa on nyt älytyökeskus, jonka presidentti Ilves kävi vihkimässä ja jossa voi työpäivän päätteeksi katsoa elokuvan patjalla lattialla makoillen. Jos tuo leffateatteriin oman sohvan, saa käydä loppukauden leffassa ilmaiseksi. Suuren Munan palautevihkoon voi jättää oman toiveensa paikan kehittämiseksi. Näin Viikin mukaan tajuttiin laittaa vessadiskoon bassokaiutin. Siinäpä sitä onkin - omien ideoiden kehittämistä saadun palautteen pohjalta. 

Suur Muna ei ehkä ole uusi "Viron Nokia", mutta tällaisissa paikoissa sellainen saattaa syntyä. 

Lisää kommentti

Email again: