Kommentti

Viikon virolaissana: syksy

Syyskuu oli Virossa aurinkoinen ja lämmin - se kesä, jota varsinaisena kesänä ei oikein koskaan tullut. Sitten alkoikin lokakuu. 
Jos asuu Virossa Tallinnassa, täytyy tottua tuuleen. Syksyllä ja talvella reipas tuuli on enemmän sääntö kuin poikkeus. Mutta kulunut lokakuu on ollut oikein poikkeuksellisen tuulinen. Aamusta iltaan luihin ja ytimiin menevää kovaa puhuria monta päivää peräkkäin. 
Ammattilaisvinkki: älä pysäköi syksyisin autoasi hevoskastanjan tai tammen alle! Tekevät karua jälkeä auton pelleille.

On syksy, sügis. Kevyemmät kesävaatteet on ollut pakko jättää kaappiin ja kaivaa esiin sügisjope, syystakki, sekä sügissaapad, syyssaappaat.  Virolaiset myös puhuvat suomalaisia enemmän virallisesta syksyn alusta eli syyspäiväntasauksesta. Tämä sügise algus oli 22.9. Päivästä käytetään myös nimitystä sügisene pööripäev, todella vapaasti käännettynä "syksyinen käännöspäivä". Planeettamme kääntyy niin, että auringon valo ei juuri pohjoiseen yllä. 

Onneksi sügis on ka ilus, eli syksy on myös kaunis. Virossa jalopuiden keltaisen ja punaisen sävyissä hohtavat lehdet värjäävät maiseman upean väriseksi. 

Nautitaan nyt tästä. Vähän kun vielä syksy etenee, syystuuliin liittyy jää. Silloin saa rantakävelyllä akupunktion ilmaiseksi. 

Lisää kommentti

Email again: