Kommentti

Viikon virolaissana: ystävä

Ystävänpäivää vietetään Virossakin. 
Merien takaa rantautuneet juhlat näkyvät vuosi vuodelta vahvemmin Virossakin. Muuttoapu Keveesti OÜ:n väen muuttaessa maahan melkein 10 vuotta sitten ystävänpäivä kyllä jonkin verran näkyi kaupoissa ja mainoksissa, mutta ei suinkaan niin paljon kuin nyt.

Kun tänä vuonna  joulutavarat oli siivottu tammikuussa pois markettien hyllyiltä (tai no, vieläkin on piparkkakuja ja joulukalenterita alennusmyynnissä), alkoivat tilalle tulla saman tien sydämenmuotoiset konvehtirasiat ja söpöjen nallejen koristamat pörrösukat. 

Virossakin ystävänpäivä on juuri ystävänpäivä, sõbrapäev. Ystävä on siis viron kielellä sõber. Jos haluaa korostaa, että ystävä on naispuolinen ystävätär, sanotaan sõbranna. Sõber-sanan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä usein se merkitsee myös poikaystävää tai deittikaveria. Jos kertoo olleensa ystävän (oli sitten nainen tai mies) kanssa kahvilassa, sõbraga kohvikus, alkavat kulmat nousta: ahaa, kukas se sellainen ystävä on?  Suomalaisen on tätä hieman hankala muistaa, kun suomen kielen ystävä-sana on täysin neutraali. 

Ystävyys on sõprus, ja sillehän on Tallinnassa ja monilla muilla Viron paikkakunnilla omistettu tie tai katukin. Tallinnan keskustasta etelään, Mustamäen suuntaan, vie Sõpruse puiestee, Ystävyyden puistotie. Kadunnimien ystävyys onkin sitten kansojen ja valtioiden ystävyyttä, jonka juuret juontavat vuosikymmenien taakse. 

Ilusat sõbrapäeva kõigile - kaunista ystävänpäivää kaikille! 

Lisää kommentti

Email again: